Tavoitteet

 

 

MIKÄ TAVOITTEENA ?

– Ihanteellinen suomenajokoira on tervejärkinen, hyvähermoinen ja ulkomuodoltaan rotunsa terve edustaja. Käyttöominaisuuksiltaan hyvä löytäjä ja sujuva-ajoinen. Sekä riittävän innokas, muttei kuitenkaan jästipää. Sama pätee myös venäjänajokoiriin.

 

MITÄ PENTUEEN VANHEMMILTA VAADITAAN ?

– Pentueen molemmilta vanhemmilta vaaditaan käyttöpuolen näyttönä yleensä vähintään yksi ajettu ykkönen. Ulkomuodollisesti riittää terve rakenne. Luonne pitää myös olla kunnossa.

Sukusiitosasteen rajana on n. 3 %, mutta mieluummin alle kahden pyritään. Tätä korkeampaa sukusiitosastetta käytämme todella harkiten. Venäjänajokoirilla sukusiitosaste yritetään saada mahdollisimman pieneksi, mutta melko kapea rotukanta ei tee siitä ihan helppoa.

Jalostuksessa on myös oltava rehellinen itselleen ja myönnettävä oman narttukoiran viat ja heikkoudet. Vikoja ei tahallaan pennuille yritetä periyttää, vaan urosvalinnalla yritetään vähentää niitä. Näin yritetään saada aikaan parempaa ajokoiraa, kuin vanhempansa.

 

 

MILLÄ PERUSTEELLA PENTUEEN ISÄ VALITAAN ?

Emme valitse pentueen isää minkään ”muotivirtauksen” mukaan. Vaan valitsemme yhdistelmän, josta haluamme jättää itselle pennun. Pentuja ei siis teetetä bisnesmielessä, vaan ensisijaisesti itseä varten. Isäuroksen valinta on aina todella pitkällisten mietintöjen tulos.

 

JÄNIS – VAI KETTUKOIRA ?

– Repopupun kennelin, kennelnimenkin mukaan ajureista voi tulla kumpaa tahansa. Pyrkimyksenä on kuitenkin ensisijaisesti jalostaa jäniskoiria, mutta voihan niistä kettukoiriakin tulla, riippuen pentueen emästä. Osa kasvateista on alkanut ajamaan jopa suurpetoja. Isäuros  myös valitaan yleensä sen perusteella kumpaa ajuria halutaan, toisinaan tarkoituksella molempia ajavia.   

Venäjänajokoirissa pyrimme jänistä- ja kettua-, sekä tarvittaessa suurpetoakin ajaviin koiriin. 

Alla vielä molempien henkilökohtaisia mielipiteitä asiasta.

Riina:

– Jänisajuriin pyritään. Henkilökohtaisesti arvostan jäniksen ajuria enemmän, kuin kettukoiraa. Ja myönnän kyllä, että olen tyytyväinen, kun koira näyttää halukkuutensa mennä pupulin perässä.  Venäjänajokoirissa  taas mielellään kumpaakin ajavia, vauhdikkaan ajotavan vuoksi ketutkin on varsin nopeasti maan alla.

Suurin syy kettukoiran vähempään arvostukseeni on liian helpot kettukoesäännöt.  Niissä koira saa ykkösen liian helpolla, verrattuna jäniskoiraan ja hakulöysiä koiria arvostetaan aivan liiaksi. Ei sillä, etteikö niitä hölöjä ole jäniskoirissakin (kokemusta on), mutta jäniskoiralle se vaan on huono ominaisuus. Mielestäni molemmille muutama haukahdus ennen lähtöä on ok. Ääripäät on vaan liian kaukana toisistaan, kun kuitenkin jalostetaan samoja rotuja. 

  

Marko:

– Mieluummin jäniskoiria. On kuitenkin ihan sama kumpaa koira ajaa, kunhan vaan osaa ajaa riittävän hyvin sitä, mitä yrittää.

 

 

MILLAISIIN PAIKKOIHIN PENNUT ?

– Pennut myydään hyviin ja harrastaviin koteihin. Tärkeintä on, että koira pääsee metsään, mutta aina plussaa on myös innokkaasta koe- ja  näyttelyharrastajasta.  Sekä yleensäkin asenteesta ajokokeisiin ja näyttelyihin. Pyrimme myös yleensä myymään pennut omakotiasujille.

Emme myy koiria ”jobbareille”, koiran kauppakirjaan mainitsemme aina, että: ” Mikäli koiran nykyinen omistaja jostain syystä joutuu/haluaa luopua koirasta, on kasvattajalla etuosto-oikeus. Kasvattajalle tulisi ilmoittaa/kaupata koiraa ensin.”  Emme nimittäin halua kasvateista mitään kiertolaisia, ei se ole koirallekkaan oikeaa elämää.

Pentujen hinnan määrittelemme vanhempien saavutusten mukaan ja aina ajatuksena se, mitä olisimme itse valmiita maksamaan kyseisen tasoisen yhdistelmän pennusta.